Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Derince

DERİNCE

Tarih: Derince, Cumhuriyet döneminin ortaya çıkardığı yeni yerleşim yeridir.Tarihi çok yakındır. 1890 yılında liman kurulması için İzmit Körfezi’nde en derin kıyısı bulunan bir yer aranır, yetkililer en derin yer olarak bugünkü limanın bulunduğu yeri tespit ederler. Burası derinliğinden dolayı “Derince Liman” diye anılmaya başlar.Bu nedenle, Derince adını limandan almıştır. Almanlar tarafından hemen inşaatına başlanan liman için çok sayıda insan liman inşaatı yapımında çalışmak için bölgeye gelir. 1904 yılında faaliyete geçen limanda, çalışanlar birer, ikişer evlerini kurmaya başlarlar. 1887 yılından itibaren Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan ve Kırım’dan göçler alan, Derince artık genişlemeye ve gelişmeye başlamıştır. Bu gelişmelerden sonra Atatürk 1936 yılında Romanya’dan Türkiye’ye göç eden soydaşlarımıza Derince'de otuz hanelik arazi verir. Göçmenlerin evlerini kurmaları üzerine Çınarlı köyü muhtarlığına bağlı olan Derince 1952 yılında bağımsız muhtarlık olur. Derince'nin ilk muhtarı Ahmet USTA' dır.
Kültür ve Turizm: İstanbul ile Anadolu arasında geçiş sağlayan yolları ve Marmara Denizi’nde boğazların trafik ve navlun yükünü hafifletici etkisi olan Derince Limanı çok etkin dağıtıcı-toplayıcı Ro-Ro seferlerini yürütmektedir. Kocaeli’ nin sanayi özelliklerini bünyesinde barındıran Derince Çenesuyu ile her yaşta insanda hayranlık uyandıran Harikalar Sahili ve alışveriş merkezleri ile şirin bir ilçemizdir.
Nüfus: Derince nüfusu 2016 yıl sonu verilen göre 138.050’ dır. Bu nüfus, 69.363 erkek ve 68.687 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,24 erkek, %49,76 kadındır. 

  • Çınarlıdere Mesire Alanı
  • Derince Harikalar Sahili
  • Haydar Aliyev Parkı